Poznaj braci

Młodszy brat – spiritus movens całego projektu, do procesu produkcji wnosi inżynierskie doświadczenie i laboratoryjną precyzję.

Starszy brat – fermentuje już od czasów licealnych. W cydrowni zaczynał od mycia butelek, ale konsekwentnie pnie się w górę. Oprócz zdolności logistyczno – organizacyjnych, do projektu wnosi element spontaniczności i entuzjazm dla eksperymentu.

W 2021 zaczęliśmy domową produkcję cydru, trochę dlatego, że bardzo lubimy cydr, a trochę dlatego, że lubimy razem robić różne rzeczy. Pomysł na własną cydrownię powstał dosyć spontanicznie i jak często bywa ze świetnymi pomysłami spór o jego autora cały czas trwa.
Próby fermentacji podejmujemy już od czasów licealnych. Dużo podróżowaliśmy i poznaliśmy różnorodność i bogactwo smaków cydrów irlandzkich, angielskich i francuskich. Byliśmy ciekawi, co możemy otrzymać ze starych, lokalnych odmian jabłek.
W 2022 roku wysłaliśmy kilka butelek cydru na Konkurs Cydrów Domowych Pomona i zdobyliśmy srebrny medal za cydr z dodatkiem miodu. Nagroda, degustacje i „blind testy”, które przeprowadziliśmy w tamtym okresie pomogły nam uwierzyć, że nasz cydr jest tak dobry, jak się nam wydaje. Postanowiliśmy założyć mikrocydrownię, w której robimy cydry, jakie sami chcielibyśmy pić, eksperymentujemy, spotykamy się z przyjaciółmi, a od czerwca 2023 roku cydrami od Dwóch Braci możemy dzielić się również z Wami!